Kalp, göğsü kafesinde sol kısımda yer alan ve hayati önem arz eden kaslı yapıda bulunan insan vücudunun en önemli organlarından birisidir. Kalp kasılma görevi yaparak günde yaklaşık olarak 8000 litre kanı dolaşıma depolama işleminden sorumlu olan bir organdır. Vücuda oldukça fazla katkısı bulunan kalp organın herhangi bir hasar görmesi sonucunda bazı hastalıklar ortaya çıkmaktadır.
Kalp yapısında meydana gelen bir bozukluk, kalp kapağı hastalıkları, kalp kası ve kalp krizi gibi hastalıklara yol açmaktadır. Dünya sağlık örgütü tarafından yapılan araştırmalara göre kalp krizi ve inme dünyada en çok rastlanan ve en fazla ölüm sebebi olan hastalıklar olmaktadır. Kalp krizi, kalbin oksijen ve besin desteği görevlerini yapan koroner damarında tıkanıklık olması ve bu sebepten meydana gelen fazla daralma sonucunda kalp kasına gelen kan akışının kesilmesi durumunda olmaktadır.
Kalbin beslenmesinden sorumlu atardamarlarda oluşan bir anı tıkanma ile kalp kasına yeterli miktarda oksijen basıncı yapılamaz ve bunun sonucunda kalp dokusunda zarar meydana gelir. Kalbe kan akışının yapıldığı damarların üzerinde oluşan yağ maddeleri sonucunda çeşitli plak yapılar meydana gelir. Zamanla plaklarda oluşan çatlaklar ve pıhtılar oluşur. Oluşan bu yapı kalp krizine neden olmaktadır. Mutlaka erkek ve doğru tedavi yönteminin uygulanması gerekmektedir.
Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?
Kalp Krizi Belirtileri genellikle kişiden kişiye farklılıklar gösterir. Genellikle tüm hastalarda seyir eden belirtiler aşağıdaki listede yer almaktadır.
- Kalp ve göğüste meydana gelen ağrılar
- Sıkıntı hissiyatı ve baş dönmesi
- Mide bulantısı
- Nefes daralması
- Kolay Yorulma ve kalp de ritim bozukluğu
- Terleme
- Çarpıntı
- Sindirim sistemi sorunları
Kalp Krizi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Kalp Krizi Teşhisi koyulan ve belirtilerin yoğun olarak kalp krizi geçiren hastalar acilen en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Kalp Krizi sebebiyle hastaneye gelen kişilere direkt olarak acil tedavi yöntemi ç ve kan sulandırıcı ilaçlar uygulanmaktadır. Hastanın şikayetlerine göre mutlaka bir kardiyoloji uzmanının muayene etmesi gerekmektedir.
Kalp Krizi hastalığının ilerlemesi durumunda uzman kardiyoloji hekimler tarafından anjiyo yapılması gerekmektedir. Yapılan Anjiyo işleminden sonra hastalara genellikle doktorlar tarafından ilaç ile tedavi veya cerrahi işlem yapılmaktadır. Genellikle tüm hastalara uygulanan Kalp Krizi tedavisinde kullanılan yöntemler; anjiyoplasti, stent ve bypass ameliyatı olmaktadır. Kalp Krizi tedavisi uygulanan hastaların, iyileşmesi süresi boyunca doktora kontrollerini aksatmaması, hekimler tarafından verilen ilaçları aksatmaması ve mutlaka sağlığına çok dikkat etmesi önerilmektedir.
[widget-8]